5 slimme manieren om gezond en budgetvriendelijk te eten

Linda Dijkstra heeft een voordelige en gezonde, lekkere maaltijd gemaakt.

Eten op een budget en gezond is geen onmogelijke opgave! Met een beetje creativiteit en voorbereiding kun je genieten van gezonde maaltijden die niet alleen lekker zijn, maar ook betaalbaar. Hieronder geef ik je een aantal tips om je op weg te helpen:

1. Maak een boodschappenlijst

Plan je maaltijden van tevoren en maak een boodschappenlijst, waar je jezelf aan houdt. Dit voorkomt impulsieve aankopen. Bovendien kun je op deze manier bewust, een gevarieerd weekmenu samenstellen.

2. Kies voor groente en fruit uit het seizoen of de diepvries

Koop groente en fruit uit het seizoen. Die zijn goedkoper, omdat er veel van is. En ze liggen vers in de winkel, waardoor ze meer vitamines bevatten dan groente en fruit dat lang bewaard is. Wist je dat diepvriesgroente en fruit net zo gezond zijn? Die worden namelijk supervers verwerkt. Een voordelig en lekker alternatief!

3. Koop B-merken

Als je voordeliger wil eten, koop dan geen producten die in de supermarkt op ooghoogte staan. Van veel producten zijn de B-merken (boven of helemaal onderin het schap) minstens zo goed als de A-merken.

4. Eet minder vlees

Vlees is duur en goed vervangbaar door goedkopere alternatieven. Een voordelige vleesvervanger is het eten van eieren. Ook kun je kiezen voor peulvruchten, tofu en pinda’s. Wat je bij deze niet-dierlijke producten mist, is vitamine B12. Maar dat kun je ook uit andere (dierlijke) bronnen halen, zoals zuivel.   

5. Kook zelf

Kook zoveel mogelijk zelf en zonder pakjes of zakjes. Dit scheelt geld en bovendien geeft het je de controle over de hoeveelheid suiker, zout en verzadigde vetten in je maaltijden. Ik vind kant en klare kruidenmixen (zonder extra toevoegingen) ideaal om snel, een lekkere en gezonde nasi of chili sin carne te maken. En de restjes? Die vriezen we in. Onze vriezer staat vol met bakjes waardoor we 1x per week niet hoeven te koken. Super budgetvriendelijk dus!

Weten is wat anders dan doen

Tips en informatie zijn leuk en inspirerend, maar het zorgt er nog niet automatisch voor, dat je ook je gedrag verandert. Als je door mij gecoacht wordt, gaat het daar juist om: Hoe zorg je ervoor dat je anders gaat doen? Door middel van leefstijlcoaching maak ik gedragsverandering zo makkelijk mogelijk voor je!

Vragen? Stuur mij een email: info@leefstijlcoachlinda.nl. Ik laat zo snel mogelijk van mij horen!

Veel succes, groetjes Linda! 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *